Bouwmateriaal

Het bereiken van dubbele krommingsgeometrieën met bouwmaterialen
Het ontwerpen van gebouwen staat voor de uitdaging om de grenzen van wat met bouwmaterialen en bouwmethodes kan worden bereikt, te verleggen en nieuwe en innovatieve producten te creëren. Het creëren van dubbele curvegeometrieën met enkelvoudige grootformaat bouwonderdelen maakt vaak deel uit van die uitdaging en blijkt vaak een moeilijk probleem. Vooral plaatmaterialen lenen zich niet gemakkelijk voor dubbele krommingen. Het maken van een enkele bocht is vaak eenvoudig, maar het bereiken van bochten in twee richtingen daagt de fysieke structuur van het materiaal uit. Het architectonisch ontwerp heeft vaak geprobeerd de precisie, verfijning en geometrische vrijheid van auto’s of vliegtuigen te kopiëren, maar de bouwsector is anders opgezet dan de lucht- en ruimtevaartindustrie of de automobielindustrie, en gebouwen zijn vaak eenmalige producten in plaats van veelvouden van identieke items, zodat de schaalvoordelen zeer verschillend zijn.

Desondanks zijn er verschillende manieren waarop dubbele curvegeometrieën kunnen worden bereikt met bouwmaterialen als enkelvoudige producten, waarmee ofwel precisiecomponenten kunnen worden gemaakt. Hieronder staan enkele van de beschikbare materialen en methoden, en het is niet verwonderlijk dat veel daarvan afkomstig zijn uit de auto-, lucht- en ruimtevaartindustrie en de spoorwegsector. Zoals de fabrikanten en leveranciers zullen opmerken, hangt de mate waarin dubbele curven kunnen worden gemaakt vaak af van de keuze van het materiaal, de dikte ervan en de vereiste grootte van de component:

Glas
Voor dubbel gebogen geometrieën in glas zijn de contactpersonen Octatube, AGC (voorheen Glaverbel) en Cricursa. De afmetingen van de panelen worden beperkt door de standaardformaten van de glasplaten, hun logistieke beperkingen en de grootte van de oven waarin ze worden gegoten.

Predallen bestellen
Misschien wel het beste voorbeeld van dubbel gekromde geometrieën in beton is de Cocoon van het Darwin Centre in het Natural History Museum in Londen. Het is ontstaan door een combinatie van Shotcrete spray-beton op een wapeningsnet, isolatie die aan de buitenkant is gelijmd met een welfsels en gepolijste gipsafwerking. Als opgebouwd systeem is het een goed voorbeeld van het ambachtelijke vakmanschap op de bouwplaats dat net zo belangrijk is als de algemene bouwtechniek die het ondersteunt.